Koning Charles viert zijn 75e verjaardag op 14 november. De Britse monarch staat bekend om zijn snelle uitspraken, zijn humor, zijn inzet voor milieubescherming en zijn liefde voor de natuur.

Maar wist je deze acht leuke feiten over de koning van Groot-Brittannië al?

1. EEN AMFIBIE GENAAMD CHARLES

Een zeldzame kikkersoort uit Ecuador werd in 2012 naar de Britse koning vernoemd en heet “Hyloscirtus princecharlesi”. De koninklijke milieuactivist werd geëerd door de milieuorganisatie Amphibian Ark voor zijn inzet voor het tropisch regenwoud.

2. EEN HART VOOR MAGIE

Koning Charles https://znaki.fm/nl/persons/charles-iii-van-het-verenigd-koninkrijk/ is lid van “The Magic Circle”! Goochelaar David Copperfield behoort ook tot de goochelclub. De royal werd toegelaten tot de exclusieve Londense club door een truc uit te voeren met ballen en bekers.

3. WATERVROUW

Koning Charles is al sinds zijn vroege jeugd geen vreemde meer als hij voor de camera verschijnt. Maar in mei 2012 verraste hij iedereen als weerman in het Schotse regionale programma van de BBC!

De royal verscheen voor de camera met koningin Camilla en kondigde het sombere weerbericht aan: “Nat, koud en winderig”. Toen hij eraan toevoegde dat het “godzijdank geen vakantie is”, kon hij niet anders dan lachen.

4. GESCHIEDENISLIEFHEBBER EN EERSTE BRITSE KONING DIE AFSTUDEERDE AAN DE UNIVERSITEIT

In 1967 begon Koning Karel met zijn studie archeologie en antropologie aan het Trinity College van de Universiteit van Cambridge, maar stapte toen over naar geschiedenis. In 1970 voltooide hij zijn bachelordiploma. Hij is nu de eerste academicus die de Britse troon opvolgt.

5. BIERPRINS

De Britse koning werd in 2002 door Britse parlementariërs en bierliefhebbers verkozen tot “Bierdrinker van het jaar”. De reden was zijn uitspraak “The pub is the hub” (in het Duits: “De pub is het centrum”), waarmee hij campagne voerde voor restaurants op het platteland. Voor de Britse media werd de toenmalige “Prince of Wales” al snel de “Prince of Ales”.

6. KUHFLÜSTERER

Koning Charles wordt het best geassocieerd met zijn titel “Prins van Wales”. Maar er zijn ook anderen! Tijdens zijn bezoek aan Tanzania in 2011 kreeg hij van de Maasai de titel “Beschermer van de Koeien”. Een hoge eer onder de Afrikaanse nomadenvolken die Charles’ werk als boer benadrukt.

7. CODENAAM “EENHOORN”

Iedereen die als lid van de koninklijke familie naar de VS reist, krijgt een speciale codenaam. De Amerikaanse geheime dienst bedacht het codewoord “eenhoorn” voor koning Charles.

Het feit dat de Britse monarch de naam van een mythisch wezen heeft lijkt in eerste instantie een beetje vreemd – maar het is logisch als je kijkt naar het nationale dier van Schotland. De eenhoorn maakt al zo’n 600 jaar deel uit van het Schotse wapen.

8. BLOEDIGE FAMILIE

Je kunt je familie niet kiezen. Dat is waarschijnlijk hoe koning Karel het zag toen hij in 2013 in een interview toegaf dat hij familie was van graaf Dracula.

Het komt van Vlad III. Draculea, die wordt beschouwd als een bijzonder bloeddorstige heerser en die de schrijver Bram Stoker inspireerde tot het schrijven van zijn roman “Dracula”, aldus de vorst. De relatie zou bewezen zijn via Charles’ grootmoeder Queen Mary.